2013. február 23.

A csodálatos méz 1 rész



Mi is a méz?

Az összetevőkről nem írok nagy részletességgel. Nem tudományos értekezést, hanem
mindenki számára érthető formában a leglényegesebb dolgokat kívánom itt leírni.
Egyszerű definíció: a méhek szorgos munkával a virágok nektárját összegyűjtik, saját
"gyomrukban" többször megforgatva átalakítják és a lépek sejtjeiben raktározzák. A
végeredmény a jótékony hatású csodálatos méz.
A méznek természetes összetevői az emberi szervezet számára létfontosságúak. Lehetne
hosszasan sorolni az alkotórészeket, meg hogy mi minden mire van hatással. Egy mondatban
összefoglalva: 11 féle vitamint (pl. C, B, H, P, D), kb. 30-féle ásványi anyagot, 19 féle aminosavakat és enzimeket tartalmaz.
A fajtaméz döntően annak az egy növénynek a virágjának a nektárjából készül, ami az
adott területen abban az adott időszakban virágzik. Ennek következtében ugyanannak a
virágnak a gyógyhatását tudjuk kihasználni a méz fogyasztásával, mintha mi gyűjtöttük
volna a virágot és abból mondjuk teát főzünk.
Különbség viszont van, mert a méhek gyomrában megindult folyamatok eredményeként az
adott virág gyógyhatását sokkal jobban hozzáférhetővé teszik az ember számára.
Hozzáférhetőbbé válik annál, mintha teát készítenénk belőle, vagy esetleg alkoholos
tinktúra formájában kivonnánk a virág hasznos alkotórészeit.
Ezekből következően érdemes mindenkinek utánanézni a különböző mézfajták különböző
hatásainak. A különböző gyógyteákat is akkor alkalmazzuk,amikor a hatásait tekintve
szükségét gondoljuk. Tegyen ugyanígy a mézekkel is! A különböző mézek fogyasztását
mindenki igazítsa a saját szükségleteihez! Így lesz a leghatásosabb a betegségek
megelőzésében, karbantartásában és akár gyógyításában is, meglepő és csodálatos
eredményeket tapasztalhat.
De mézekből nem kell egyszerre sokat fogyasztani, mint ahogy a gyógyteákat sem szabad
literszámra inni. A méz nagy energiatartalmú és könnyen felszívódó táplálék,
étrendkiegészítő és orvosság egyben. Nem is tudunk belőle sokat enni, gyorsan megtelünk tőle.





Miért egyek mézet?

A mézet legtöbben alkalmanként használják. Leginkább téli időszakban kerül elő, a
baktériumokat elpusztító, a szervezet ellenálló képességét helyreállító hatása miatt,
megfázáskor, torokfájásos időszakban. Főképpen teába keverve, pedig ideálisabb lenne
cukor helyett naponta 2-5 teáskanálnyi mézet elfogyasztani.
Az előzőekben olvashatta, hogy a mézben található gyógyerőt már a régi időkben
kitapasztalták az emberek és használták is gyógyhatásai miatt. Különféle hatóanyagainak
köszönhetően -körülbelül 180 különféle szubsztancia van benne-, nemcsak közvetlenül
elfogyasztva hasznos. Ma már a hozzáértők tudják azt is, hogy mik azok az anyagok és
összetevők, amelyek miatt a például a szépségápolás sem mondhat le a mézről. A kozmetikumoktól kezdve a mézes masszázsig bezáróan.

Legközelebb különböző mézek és hatásait írom. 

Forrás:Trepinszki József, vezető mézkedvelő, mezbarlang.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése