2013. február 24.

Padlizsán


¤ törökparadicsomnak, kékparadicsomnak, vagy tojásgyümölcsnek is nevezik
¤ Kelet Indiából származik
¤ Magyarországra a török uralom idején érkezett meg
¤ Egynyári növény, bokra 40-100cm, fásodó szára elágazó. Termése színe, és formája fajtától függően eltérő lehet. Így lehet belőle lila, fekete, sárga, fehér, formáját tekintve gömbszerű, vagy hosszúkás.
¤ környezeti igénye a paprikáéval egyezik meg
¤ július végétől, a fagyok beálltáig terem
¤ A, és C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Kálium,-foszfor,-magnézium,-kalcium forrás, de energia értéke kicsi.
¤ természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást-gátló, emésztést fokozó hatással bír.
¤ felhasználása sokoldalú:
 - palacsintatésztába forgatva, majd kisütve
 - töltve is finom
 - levesbe is főzhető
 - főzeléknek is alkalmas
 - krém is készíthető belőle
 - és köretként is megállja a helyét

¤ Érdekesség róla:
Távol - Kelet egyes országaiban a nemiség jelképének tartják, formája miatt. Az arabok vágykeltő hatást tulajdonítanak neki, ezért a szerelem almájának is nevezik.

- Zsana -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése